WIST JE DAT SAMEN LUNCHEN GOED IS VOOR JE CARRIÈRE EN GEZONDHEID?

Leuk artikel in de Intermediair over goede voornemens op je werk: korter werken, minder vergaderen, stop met mailen, langer slapen en … niet meer lunchen achter je bureau. Over de lunch wordt het volgende geschreven.

Het lijkt zo verleidelijk, even achter je bureau een broodje te eten tijdens de lunchpauze. Maar is dat wel goed? Nee, zegt Mirelle van den Anker, auteur van het boek Business Yoga, weg met de stress op het werk in maximaal 9 minuten per dag. Door niet achter je bureau te lunchen, neem je even tijd voor jezelf. Goed voor mensen die moeite hebben met grenzen stellen. En wie bewust zijn lunch opeet, snoept daarna minder, is ook bewezen. Tot slot is het goed even uit je ‘bubbel’ te stappen. Het kan leiden tot nieuwe inzichten.

Niet overtuigd? Lunchen is niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor je carrière. Eigenaar Patrick Bauduin van Red Pepper Producties, dat trainingen en bijeenkomsten organiseert om managementvaardigheden van young professionals te ontwikkelen, wijst erop dat het je productiviteit niet ten goede komt. Door pauze te nemen, ben je daarna productiever. Wie doorwerkt, denkt daarna extra tijd over te hebben die je vervolgens aan minder belangrijke dingen gaat besteden. Daardoor krijg je het weer drukker.

Verder mis je het socializen met collega’s, wat slecht is voor je carrière, aangezien de informele sfeer een belangrijke rol speelt bij jouw waardering. Je dreigt zo te worden ‘vergeten’. Op hun beurt krijgen collega’s een slecht beeld van jou, omdat ze denken dat je je werk niet aankunt. Als je moet doorwerken tijdens de lunchpauze, is je tijdmanagement kennelijk niet in orde. Een werkgever wil dat je productief bent en niet per se dat je hard werkt. Zoals we al eerder zagen, betekent harder werken dan je collega’s niet automatisch dat je productiever bent.

Tot zover de voornemens. Succes met de uitvoering!